Разказахме ви за някои от популярните забележителности в Шумен, които може да разгледате, докато сте в града. Ако обаче имате повече време, ви препоръчваме да се отправите на кратко пътешествие в околностите. Представяме ви 4 забележителности край Шумен, посещението на които също ще остави приятен спомен от почивката ви.

Мадарският конник

Започваме с една от най-популярните забележителности край Шумен и място, което си струва да видите. Дори историята да не ви е била любим предмет, със сигурност сте чували за Мадарския конник. Намира се на около 20 км от Шумен. Отделете си около 20 минути в посока, ако тръгвате от центъра на града с кола. 

Мадарският конник се приема като един от символите на силата на Първата българска държава и представлява изсечен още през VIII век в скала барелеф. Днес е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство. Част е и от ТД “100 национални туристически обекта”. Имайте предвид, че за да видите отблизо резервата, трябва да изкачите стъпала. Не се притеснявайте – разделени са от площадки, така че ще имате време за отдих и снимки. Препоръчваме ви също да проверите актуалното работно време, преди да тръгнете. То е различно през летните и зимните месеци. 

Мадарският конник в село Мадара

Шуменска крепост

Ето още една възможност да сложите печат в книжката си със забележителности. Шуменската крепост е разположена в Шуменското плато, в близост до Шумен, или ако трябва да сме максимално точни, на 3 км от центъра. Гид може да ви разкаже за историята на мястото и за битките, които са се водили там. На вас остава да се потопите в историята и да се насладите на разкриващите се красиви гледки. Крепостта е добре поддържана и от нея се открива чудесен изглед към град Шумен. Не я пропускайте.

Пещера Зандана

В случай че обичате приключенията, ето едно място за вас. Пещера Зандана, която е позната и с името Бисерна, се намира на около 6 км от града. Това е най-дългата пещера в Шуменското плато. Любопитно е, че е открита от французин през XIX век, но едва в средата на XX е извършено първото сериозно проучване. 

Ако решите да я посетите, трябва да знаете две неща. Първото е, че през юли и август е затворена за посетители, за да бъдат запазени колониите от прилепи. Второто важно е, че около 800 метра са облагородени за достъп. А разстоянието от центъра на Шумен ще вземете за около 15 минути, ако сте с кола. 

жена в пещера Зандана, позната и като пещера Бисерна

Осмарски скални манастири

Ако тръгвате от Шумен център, ще ви трябват 40-ина минути, за да стигнете до скалните манастири. Мястото е отличен избор за разходка. Има беседки за барбекю, а по пътеката за манастира има чешми, от които може да налеете вода. 

В началото преходът върви по равен терен, по-стръмен е краят. Ако сте планирали семейна разходка и се притеснявате за мъниците, ще ви успокоим, като кажем, че и деца отлично се справят с изкачването. Разбира се, съобразете възрастта на вашия малчуган и ако решите да се качите, бъдете по-внимателни. А усилията ви – те ще бъдат възнаградени с красива гледка. 

Къде да отседнете в Шумен?

Искрено се надяваме да сме успели да ви дадем идеи кои забележителности край Шумен да посетите. В случай че търсите и къде да отседнете – заповядайте в хотел Централ.

Централ е един от предпочитаните хотели в Шумен заради централната си локация и комфортните стаи, които предлага. Нашите гости се радват на уютна обстановка и вежливо обслужване. Хотелът е разположен в центъра на Шумен, на главната пешеходна алея. 

Стаите съчетават съвременен стил с функционалност, за да ви гарантираме отлични условия за отдих. При нас може да изберете между 8 типа помещения за настаняване с различен капацитет. Повече за това защо да ни се доверите за своя престой – вижте тук. А ако направите резервация директно през нашия сайт – ползвате 15% отстъпка.

12.02 - 18.02.2024г.

Свети Валентин 

3 нощувки на ценaта на 2

Закуска в леглото и вино

15% отстъпка в ресторант Замъка

15% отстъпка за директни резервации през уебсайта

Целогодишна отстъпка за всички резервации през нашия сайт

15% ОТСТЪПКА
Call Now Button