Забележителности

Регионален исторически музей в Шумен

Регионален исторически музей - Шумен

Музеят се намира на пешеходно разстояние от хотел Централ, по продължение на пешеходната алея. Известен е като един от първите и най-големи музеи в страната. През вековете музеят трупа най 150 000 експоната датиращи от петото хилядолетие преди Новата ера до 20-ти век. В РИМ – Шумен може да видите експозиции от Праисторията, Античността и  Средновековието до историята на Българската държава до 1991г. Музеят притежава богата колекция от съкровища и приветства временни изложби. Освен да се потопите в артефакти, може да се запознаете и с научната дейност на научният институт към Регионалният исторически музей. РИМ – Шумен е част от 100-те туристически обекта и предлага на своите поситители организирани туристически маршрути до останалите туристически обекти включени в Българския туристически съюз в окръга на град Шумен.

Паметник Създатели на българската държава

Мемориален комплекс “Създатели на българската държава”

Освен възхищавайки се на паметника от апартаментите на хотел Централ, можете да го видите и от близо. За авантюристите и любителите на разходки сред природата, можете да изкачите 1 300-тата стъпала водещи до Мемориалния комплекс или да се насладите на обиколка с автомобил по панорамният път. Паметникът се намира на 450 м. надморска височина, в най-високата точка на Шуменското плато. Величествените бетонни тела и скулптури представят създаването и развитието на българската държава. Мемориалният комплекс е част от 100-те туристически обекта и предлага на своите посетители обиколка с екскурзовод.
Шуменска крепост

Историко-археологически резерват “Шуменска крепост”

Шуменската крепост се намира на приблизително 2 км от града, до нея се стига с автомобил по пътя, част от трасето “Планинско изкачване Мемориал В. Великов”. За тези от Вас, които обичат дългите разходки, можете да се насладите и на 40 минутен поход до крепостта. Историята сочи, че тази територия е била заселвана още през 12ти век преди Новата ера и сред първите и жители са били траките. Посещавайки древното селище, се потопете в магията на историята и се насладета на панормната гледка над града.Не забравяйте да сложите и още един печат от колекцията на 100те туристически обекта на България.

Национален историко-археологически резерват Плиска

Национален историко-археологически резерват “Плиска”

Номер 96 от 100те туристически обекта на България е Старият град – Плиска, разположен е на 28 км от град Шумен и на 3 километра от град Плиска. Научете повече за историята на първата столица на България – Плиска и се разходете из запзените архитектурни забележителности. В близост се намира и най-големият християнски храм на Югоизточна Европа – Голямата базилика. Като част от разходката Ви в Плиска Ви съветваме да посетите и дворът на кирилицата.

Мадарски конник - с. Мадара

Мадарски конник – с. Мадара

Приблизително 30 минути с автомобил Ви делят от град Шумен до село Мадара, където можете да видите средновековния барелеф на Мадарски конник. Той е единственият скален релеф в Европа, част от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и разбира се включен в 100 те национални туристически обекта. Мадарският конник е глобален символ на България и до който може да стигнете пеша по 100 метрово стълбище.

15% отстъпка за директни резервации през уебсайта

Целогодишна отстъпка за всички резервации през нашия сайт

15% ОТСТЪПКА
Call Now Button