Забележителности

Регионален исторически музей в Шумен

Регионален исторически музей - Шумен

Музеят се намира на пешеходно разстояние от хотел Централ, по продължение на пешеходната алея. Известен е като един от първите и най-големи музеи в страната. През вековете музеят трупа над 150 000 експоната, датиращи от петото хилядолетие преди новата ера до 20-ти век. В РИМ–Шумен може да видите експозиции от Праисторията, Античността и Средновековието до историята на Българската държава до 1991 г. Музеят притежава богата колекция от съкровища и приветства временни изложби. Освен да се потопите в артефакти, може да се запознаете и с научната дейност на научния институт към Регионалния исторически музей. РИМ–Шумен е част от 100-те туристически обекта и предлага на своите посетители организирани туристически маршрути до останалите туристически обекти, включени в Българския туристически съюз в окръга на град Шумен.

Паметник Създатели на българската държава

Мемориален комплекс “Създатели на българската държава”

Освен да се възхищавате на паметника от апартаментите на хотел Централ, можете да го видите и отблизо. Ако се определяте като авантюристи и любители на разходките сред природата, можете да изкачите 1300-тата стъпала, водещи до Мемориалния комплекс, или да се насладите на обиколката с автомобил на панорамния път.

Паметникът се намира на 450 м надморска височина, в най-високата точка на Шуменското плато. Величествените бетонни тела и скулптури представят създаването и развитието на българската държава. Мемориалният комплекс е част от 100-те туристически обекта и предлага на своите посетители обиколка с екскурзовод.

Шуменска крепост

Историко-археологически резерват “Шуменска крепост”

Шуменската крепост се намира на приблизително 2 км от града, до нея се стига с автомобил по пътят част от рали трасето “Планинско изкачване Мемориал В. Великов”. Тези от вас, които обичат дългите разходки, могат да се насладят и на 40 минутен поход до крепостта. Историята разказва, че тази територия е била населена още през 12-ти век преди новата ера и сред първите жители са били траките. Посещавайки древното селище, ще се потопите в магията на историята и ще се насладите на панорамната гледка над града. Не забравяйте да сложите и още един печат от колекцията на 100-те туристически обекта на България.

Национален историко-археологически резерват Плиска

Национален историко-археологически резерват “Плиска”

Номер 96 от 100-те туристически обекта на България е Старият град – Плиска, разположен е на 28 км от град Шумен и на 3 км от град Плиска. Научете повече за историята на първата столица на България – Плиска – и се разходете из запазените архитектурни забележителности. В близост се намира и най-големият християнски храм на Югоизточна Европа – Голямата базилика. Като част от разходката ви в Плиска, ви съветваме да посетите и Двора на кирилицата.

Мадарски конник - с. Мадара

Мадарски конник – с. Мадара

Приблизително 30 минути с автомобил ви делят от град Шумен до село Мадара, където можете да видите средновековния барелеф Мадарски конник. Той е единственият скален релеф в Европа, част от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и разбира се, включен в 100-те национални туристически обекта. Мадарският конник е глобален символ на България, до който може да стигнете пеша по 100-метрово стълбище.

12.02 - 18.02.2024г.

Свети Валентин 

3 нощувки на ценaта на 2

Закуска в леглото и вино

15% отстъпка в ресторант Замъка

15% отстъпка за директни резервации през уебсайта

Целогодишна отстъпка за всички резервации през нашия сайт

15% ОТСТЪПКА
Call Now Button