Били ли сте някога в Шумен? Ако сте решили да посетите града, най-вероятно се чудите до кои забележителности в Шумен си заслужава да се отбиете. Неотдавна ви представихме накратко най-популярните места в града и района, които си струва да посетите. 

Днешната статия е малко по-различна. Тя е главно за тези от вас, които обичат историята. Знаете добре какво казват – народ без минало е като дърво без корен. Точно затова решихме да ви представим местата, които ще ви позволят да научите повече за историята на Шумен.

Исторически музей - Шумен

Учреден в началото на XX век, през 1904 г., музеят съхранява над 150 000 експоната в общо 8 зали. Експозицията е подредена хронологично, следвайки различните периоди от историята – от петото хилядолетие пр. Хр. до миналия век. Залите носят имената Праистория, Античност, Средновековие, История на българските земи ХV – ХІХ в., Българско Възраждане, Християнска култура ХVІІ – ХІХ в., Съкровищница, Временни изложби. Имената им отлично подсказват експонати от кои епохи може да видите в тях. 

Ако искате да научите повече за ключовите исторически моменти, които са оформили града, няма по-подходящо място за посещение от Историческия музей. Към него има лапидариум (подредени камъни, които имат археологическо значение). Музеят е №94 сред Стоте национални туристически обекта на България и в структурата му са включени два национални резервата, късноантична крепост, гробничен комплекс и четири къщи музеи. Ето кои са къщите музеи.

Къща музей “Панайот Волов”

Знаете ли, че родното място на един от дейците на Априлското въстание, е родом от Шумен? Панайот Волов е роден в града през 1850 г. В къщата, която днес е музей и част от РИМ – Шумен, семейството му се мести около 1858 г. Едноетажната постройка е най-старата запазена постройка в Шумен. През 1966 година сградата е реставрирана, след което придобива статут на музей.

Къща музей “Добри Войников”

Видният възрожденски учител и общественик също е от родом от Шумен. Той е основоположник на родния театър и става първия български режисьор. Къщата, днес превърната в музей, е построена през 1862 г. Средствата за строежа ѝ дава лично Войников, а повече от век тя е превърната в музей. През 1976 г. домът, в който видният общественик е живял и творил, става музей и е отворен за посещение. 

забележителности в Шумен - къща музей Добри Войников

Къща музей “Лайош Кошут”

Ако следите внимателно блога ни, това име няма да ви е непознато. За Лайош Кошут ви споменахме, когато ви разказахме историята на шуменско пиво. Унгарската революция завършва с неуспех и част от местното население се насочва към България. Домът, в който отсяда Лайош Кошут, е трансформиран в къща музей през 1949 г. До 1990 г. се е наричал Музей на българо-унгарската дружба. 

Къща музей “Панчо Владигеров”

Панчо Владигеров е роден в Цюрих (Швейцария), но прекарва голяма част от детството си в Шумен. Къщата, в която прави първите си стъпки в света на музиката, е превърната в музей. Днес тя е отворена за всеки, който иска да научи повече за живота и творчеството на големия музикант. Музейният комплекс се състои от камерна концертна зала, зала за временни изложби и две музейни експозиции. Има и втори музей на композитора – в столицата.

разтворена книга

И да обобщим

Опознаването на историята позволява да се завърнем към корените си. Посещението на музей е като прелистване из страници на книга за миналото. Музеите пазят спомени за изминали епохи, като в същото време ни обогатяват със знания. Историята е като карта, която ни насочва и учи – къде са били нашите предци, как са живеели, какво е било ежедневието им. 

Разказахме ви кои са четирите къщи музеи, част от Историческия музей. Надяваме се да сме успели да ви вдъхновим да посетите поне една от тях, докато сте в Шумен. Имайте предвид, че са отворени от вторник до събота. Неделя и понеделник са почивни дни от април до октомври. От ноември до март почивните дни са събота и неделя. Посещения в почивните дни са възможни след заявка и при групи от 10 или повече души. 

12.02 - 18.02.2024г.

Свети Валентин 

3 нощувки на ценaта на 2

Закуска в леглото и вино

15% отстъпка в ресторант Замъка

15% отстъпка за директни резервации през уебсайта

Целогодишна отстъпка за всички резервации през нашия сайт

15% ОТСТЪПКА
Call Now Button