Ако следите нашия блог, вече сте се запознали с историческите и културни паметници в първата българска столица – Плиска. Днес ще открием кои други забележителности около Шумен не бива да подминавате. Вярваме, че всеки българин поне веднъж трябва да посети тези места, за да преоткрие корените и любовта си към България. Намиращите се във Велики Преслав забележителности до една разказват легенди за славните български подвизи. Историята на втората българска столица е богата и величествена. През 893 г. се взема решение Преслав да се превърне в новия престолен град и да функционира като християнско средище. Решението загърбва окончателно езическото минало на България. 

В разцвета си Велики Преслав е сред най-големите и красиви градове в Европа. Известен е с модерните за времето си водоснабдяване и канализация в архитектурен план. След възкачването на цар Симеон на престола, градът се превръща в духовен и културен център. От обявяването си като столица през 893 г. до превземането си от Византия през 971 г., Преслав бележи развитие във всяка сфера на живот за тогавашните български разбирания. Разчува се уникалният напредък в строенето на църкви и манастири. Майсторите по онова време съчетавали видяното от византийските сгради със свои собствени елементи, което отличило новите храмове. 

Ако сте тръгнали на разходка около Шумен, ето кои са нашите предложения за места, които не бива да пропускате:

Забележителности във Велики Преслав

Археологически музей “Велики Преслав” - По стъпките на нашите деди

Намиращият се във Велики Преслав музей е първа спирка, ако посещавате старата столица. Той заема 98-мо място в списъка на “Опознай България – 100 национални туристически обекта”. 

Като част от НИАР “Велики Преслав”, музеят помещава множество артефакти, останали от Симеонова България.  Ще видите предмети от ежедневието и бита на средновековните българи – бижута от сребро, мед, бронз, гривни, пръстени с печати и други накити. Част от експонатите са още предмети от глина, изсечени върху метал или кост. Ще се изненадате от прецизната изработка и старанието, което са полагали хората от Средновековието. Макар и не със статут на съкровища, експонатите са ценно културно наследство.

Музеят разполага с богата колекция от керамична посуда, занаятчийски и земеделски оръдия на труда. Те показват начина на живот и културата на нашите деди, както и условията, в които са работили. Нещо, което задължително трябва да видите, докато сте там, са изложените глинени плочи, покрити с многоцветни орнаменти, известни като Преславска рисувана керамика. Най-известното произведение от този тип се явява прочутата икона на Св. Теодор. 

Кръглата църква - най-величествената от всички поместени във Велики Преслав забележителности

Чували сте за нея, известна е с много имена. Църквата “Свети Йоан”, Златната църква, Симеоновата църква или Кръглата църква е исторически феномен от Златния век. Към днешна дата можете да се разходите из останките на емблемата на Велики Преслав, които археолозите откриват в началото на 20-ти век. 

Църквата е позната като “Симеонова”, защото именно цар Симеон издава заповед за нейния строеж. Прочува се като образец за напредничавия архитектурен подход в България. Имала е кръгъл църковен кораб, колонада в предния двор и широк атриум. Вътрешността ѝ била обрисувана с различни християнски изображения заедно с надписи на български и гръцки език.

Кръглата църква в Преслав

Омуртаговият аул - част от крепост “Велики Преслав”

Дори цар Симеон да е владетелят, който се свързва най-често с Преслав, хан Омуртаг има голяма заслуга за неговото изграждане. Както знаем, той е известен със строителни дейности и архитектурни подвизи по време на своето управление. Ако сте на обиколка на забележителности във Велики Преслав, отбийте се и разгледайте аула на хан Омуртаг.

Това е укрепен български дворец, датиращ от около 822 г. Вярва се, че това е дворецът, който е споменат в надписа на прочутата колона от с. Четалар. Можете да го откриете в местността “Хисар кале” на около 2 км от село Хан Крум и е важно да знаете, че обектът все още не е напълно изучен. 

Велики Преслав забележителности

Хотел Централ - в сърцето на Шумен

Ако сте решили да се отправите на експедиция назад в годините от Златния век на България, ние ви предлагаме комфортно настаняване на около 20 км от Велики Преслав. Хотел Централ се намира на удобна локация и е обзаведен с всичко нужно за вашия престой. Ще се радваме да ни посетите.

12.02 - 18.02.2024г.

Свети Валентин 

3 нощувки на ценaта на 2

Закуска в леглото и вино

15% отстъпка в ресторант Замъка

15% отстъпка за директни резервации през уебсайта

Целогодишна отстъпка за всички резервации през нашия сайт

15% ОТСТЪПКА
Call Now Button