След като вече ви разказахме за интересни забележителности около Шумен, отиваме на север в търсене на интересни забележителности в Плиска. Двата града се намират близо един до друг – само на 25 км. Това означава, че ще ви трябва по-малко от половин час, за да стигнете от Шумен до Плиска. Ако сте планирали почивка до Шумен, може да я съчетаете с разходка до първопрестолния град. Плиска. Какво си заслужава да бъде видяно в Плиска – нека заедно разберем. Почерпете вдъхновение за следващото си пътуване край Шумен.

Плиска - първата столица на България

Плиска е град, пропит с вековна история. Със своите 23 хиляди декара през Средновековието се нарежда сред най-големите европейски градове за времето си. От часовете по история знаем, че градът е бил столица на Първото българско царство. Но колко добре познавате намиращите се на територията на Плиска забележителности? Какво знаете за Национален историко-археологически резерват Плиска, комплекс Стара Плиска и Голямата базилика? За най-популярните забележителности в Плиска ви разказваме днес.

Забележителности в Плиска: Комплекс Стара Плиска

Ако обичате да посещавате забележителности, то е много вероятно да имате интерес към миналото. Затова и първото ни предложение е за място, което комбинира по уникален начин двете най-важни за всяка нация неща – история и култура. Става дума за комплекс Стара Плиска. Изграден е от Карен Алексанян – арменец, който от малък има интерес към кирилицата. С лични средства той закупува земя и я преобразува в пространство, посветено на българската азбука и история. Част от комплекса са музей, посветен на кирилските букви, и странноприемница с хотелска част, ресторант и спа.

Музеят носи името Двор на кирилица. В него ще видите кирилските букви, изработени с височина два метра от специален материал. Алея на писателите представя творци от различни националности, създавали своите литературни съкровища на кирилица. Крепост с името Кирилица съхранява спомена за емблематични за първите години на българската история личности. Представени са с восъчни фигури, а галерия с авторски картини проследява значими моменти от историята, свързани с Покръстването. Високо над комплекса се извинява 12-метров кръст.

Двор на кирилицата - забележителности в Плиска

Национален историко-археологически резерват Плиска

Уникално е усещането да се разхожда човек на място, където древна история си дава среща със съвремието. В Плиска всяко кътче разказва истории за славни битки и победи. Разходката до популярните забележителности в Плиска отваря вратата към миналото, позволявайки любопитните да научат повече за първата българска столица.

Следващата ни препоръка е да посетите НИАР Плиска. Резерватът е под номер 96 в книжката за Сто национални туристически обекта. Работното му време е различно през зимата и лятото. От ноември до март работи от 08:30 до 17:00, а в периода април-октомври – от 8:30 до 19:00. Предлага се беседа на български, английски, немски, руски. Най-добре закупете пакетен билет, който ви осигурява достъп до тази и още много забележителности в Шумен и околностите.

Национален историко археологически резерват Плиска

Голяма базилика в Плиска

Освен НИАР Плиска, под номер 96 ще откриете и Голямата базилика в Плиска. Безспорно приемането на християнството е събитие, което оказа голямо влияние върху историята на българския народ. Това е причина храмове като този да продължават да привличат интерес и възхищение и до днес.

Голямата базилика е комплекс, включващ базилика, архиепископски дворец и манастир. Била е дълга 99 метра и широка 29,5 метра. Над два века е духовно средище на първопрестолна Плиска. Изпълнява функциите на храм и църква за период от около 250 години. До построяването на базиликата “Свети Петър” във Ватикана, базиликата в Плиска е най-големият европейски християнски храм.

Голямата базилика в Плиска

Централ - хотел в центъра на Шумен

Хотел Централ представлява идеалното място за престой. Стаите са обзаведени отлично, за да отговорят на изискванията на нашите гости за комфортен престой. От единични стаи до двуспални апартаменти – може да изберете между осем типа помещения. Най-голямото предимство на хотела е неговата централна локация. Хотелът се намира в центъра на Шумен, което ви гарантира удобство до исторически и културни забележителности в Шумен и региона.

12.02 - 18.02.2024г.

Свети Валентин 

3 нощувки на ценaта на 2

Закуска в леглото и вино

15% отстъпка в ресторант Замъка

15% отстъпка за директни резервации през уебсайта

Целогодишна отстъпка за всички резервации през нашия сайт

15% ОТСТЪПКА
Call Now Button