Знаете ли къде е разположена най-голямата джамия в България? Вероятно мислите, някъде в Родопите? Всъщност не. Намира се в Шумен. Да, точно така, в Североизточна България. Томбул джамия в Шумен е най-големият мюсюлмански храм у нас и вторият по големина на Балканите.

Интересни факти за Томбул джамия в Шумен

Томбул джамия е забележителна не само за Шумен, но и за цяла България. На Балканите по големина преди нея е единствено джамията в Одрин, носеща името на Султан Селим. 

Томбул джамия е известна и като Шериф Халил паша джамия. И местни, и гости на града обаче я познават по-добре с другото ѝ наименование. Името идва от турската дума “томбул”, което в превод означава дебел, надут, топчест. Именно такъв е и куполът на сградата – с тумбеста форма. 

Изграждането на джамията започва през 1740 г., като строежът продължава 4 години – до 1744 г. Храмът е великолепен пример за османска архитектура. Построен е в модерния за времето си стил османски барок. Издигнат е на място, където преди е имало църква. С превземането на Шумен от османците се взима решение на мястото на християнския храм да бъде издигнат такъв за мюсюлманите. Друга любопитна подробност е, че като подпорни колони при строежа са използвани колони от двореца на първите български ханове в Плиска.

Томбул джамия, разположена в Шумен

Комплекс на Томбул джамия

Архитектурният комплекс съчетава по особен начин историческа стойност и архитектурно великолепие. Простира се на площ 1730 кв.м. Състои се от основна сграда (молитвена зала), двор и пристройка от 12 стаи (пансион към училището). Минарето на се издига на 40 метра височина.

Молитвената зала е красиво изрисувана с растителни и геометрични орнаменти, както и с множество надписи на арабски, които всъщност представляват сури от Корана. Вляво от залата се намира пансионът към медресето с дванадесет помещения, където живеели учащите се. На втори етаж е била разположена библиотека, в която се съхранявали ценни съчинения на арабски и персийски. 

Част от 100-те национални туристически обекта

Днес Томбул джамия в Шумен е молитвен дом и често посещаван туристически обект. Обявена е за паметник на културата. Дори е част от НД “100 национални туристически обекта”. Намира се под номер 95. Посещението ѝ ви дава възможност да добавите още един печат в колекцията си. В храма се продават информационни материали и сувенири – изберете нещо дребно за спомен. 

Може да съчетаете посещението на мюсюлманския храм с посещение на други обекти в град Шумен като например Историко-археологически резерват “Шуменска крепост”, Историческия музей в Шумен и Паметник “Създатели на българската държава”. Може да се отбиете още до НИАР “Плиска”, Голяма базилика, Мадарския конник и НИАР “Велики Преслав”.

Томбул джамия днес

Джамията се намира в югозападната част на Шумен. При строежа ѝ е била разположена в центъра на града, но с изместване на централната градска част, разположението на храма се измества в посока югозапад. Днес той е отлично реставриран и отворен за посещение всеки ден. Стига са няма молитва и след заплащане на входна такса, всеки може да го посети. 

Високото 40 метра минаре ще привлече вниманието ви отдалеч. Храмът ще ви очарова със своята внушителна архитектура, а украсата по стените с богатството си на детайли и символи също няма да ви остави равнодушни. Всяка стъпка в храма е като разлистване на нова страница от историята на джамията, Шумен, Османска България. Със сигурност Томбул Джамия в Шумен е място, което си заслужава да бъде видяно. Ще останете впечатлени колкото добре е поддържана тя. 

Разказът на уредника ще допълни вълнуващото пътешествие в миналото. Той ще ви предостави информационни материали, с радост ще ви разкаже повече за джамията и ще отговори на всички ваши въпроси. И понеже знаем, че запечатването на спомена от посещение на различни места е важно за всички пътешественици, ще ви споделим, че снимките в храма са позволени. 

12.02 - 18.02.2024г.

Свети Валентин 

3 нощувки на ценaта на 2

Закуска в леглото и вино

15% отстъпка в ресторант Замъка

15% отстъпка за директни резервации през уебсайта

Целогодишна отстъпка за всички резервации през нашия сайт

15% ОТСТЪПКА
Call Now Button