Лятото е все по-близо, а с това и плановете за почивка. Днес няма да ви напомняме, че може да прекарате отпуската си на море или планина. Сигурни сме, че вече сте планирали почивка на едно от двете места. Вместо това ще ви разкажем защо да включите Шумен във вашите планове това лято. Ако сте любители на българската история, си заслужава да планирате екскурзия в Шумен и да опознаете историческите съкровища на града. Днес ви разказваме за едно от тях.

Паметникът “1300 години България” в Шумен: Величие, култура и история

В Шумен се намира един от най-значимите и впечатляващи паметници на българската история – паметникът “1300 години България”. Паметникът е познат и с друго име – “Създатели на българската държава”. Открит е през 1981 г. по повод 1300-годишнина от създаването на българската държава. Със своята впечатляваща визия и символично значение, тази забележителност привлича не само българи, но и гости от цял свят, любопитни да узнаят повече за една от най-старите държави в Европа. 

Комплексът е част от 100-те туристически обекта. Ако събирате печати, лятото е идеалното време да посетите Шумен и да добавите още един към колекцията си. Емблематичният паметник се намира на 450 м надморска височина и от него се разкрива невероятна панорамна гледка към града. За изкачването си до комплекса ще бъдете възнаградени с впечатляващ изглед към Шумен и околностите.

гледка към Шумен и района, разкриваща се от паметника 1300 години България

КАКВО ЩЕ ВИДИТЕ?

Паметникът представя значими моменти от историята на страната в периода VII-X век. Може да видите фигури на владетели, управлявали по време на Първото българско царство. Интересна е и мозайката триптих, проследяваща процеса на учредяване, развитие и просперитет на нашата държава. 

Хан Аспарух е избран като централна фигура, защото той е създател на Първата българска държава. Владетелят е представен със забит в земята меч, сякаш изричайки “Тук ще бъде България”. 

Паметник Създатели на българската държава - скулптури на хановете Аспарух, Тервел, Крум и Омуртаг

До неговата скулптура ще откриете скулптури на владетели, утвърдили българската държава на картата на Европа. Ще видите фигурите на спасителя на Стария континент – Тервел, законотвореца Крум и ханът строител Омуртаг. Около скулптурите са цитирани откъси от византийски летописи. Князът Покръстител Борис I и неговият син цар Симеон също са изобразени, за да бъде увековечен и техният принос за духовен подем и културен разцвет на България. 

Гранитен лъв, извисяващ се на 52 м, по чудесен начин допълва мемориалния комплекс. Лъвът е символ на смелост и сила, неслучайно присъства и на българския герб. Зад гърба на лъва е изобразена пеперуда –  метафора на трансформацията, която България претърпява в периода на надвековното си съществуване. 

гранитен лъв на паметника 1300 години България в Шумен

Как да стигнете до паметника?

Комплексът е достъпен за посетители по всяко време. Може да стигнете до самия паметник с кола или пеша. Ако изберете първия вариант, трябва да спрете на Горско училище-Шумен и оттам да продължите вървейки. В случай че предпочетете разходка до паметника, имайте предвид, че трябва да изкачите 1300 стълби. Стълбите започват от центъра за града и ако искате да избегнете навалица, най-добре тръгнете рано сутрин. Гледката към Шумен и района, която се разкрива от върха на паметника, е прекрасна. Без съмнение ще останете пленени от чудната красота, която се разкрие пред очите ви.

Разглеждането на паметника става след заплащане на входна такса – 4 лв. Деца, студенти и пенсионери заплащат 1,50 лв. Ако сте двама възрастни с две деца и посетите мястото през делнични дни, може да закупите семеен пакет – 6 лв. Екскурзоводската беседа се заплаща допълнително. Ако посетите последния понеделник на месеца, не е нужно да плащате. Входът тогава е безплатен. 

*Цените и информацията са актуални към юни 2023. 

паметник Създатели на българската държава в Шумен

Паметникът “1300 години България” в Шумен е място със значение не само за града, а за цяла България. Несъмнено поне веднъж трябва да го видите отблизо. Той е като връзка между миналото, настоящето и бъдещето на България. Запазва спомена за величието и постиженията на българския народ. Същевременно е своеобразен призив към всички нас да се гордеем с нашата история и култура, да ги пазим и предаваме на бъдещите поколения. 

Посещението на този паметник е истинско пътуване във времето, което ни напомня за мястото на България в картата на Европа и света. Всяка фигура носи послание за силата и мъдростта на българския народ през вековете. 

 

12.02 - 18.02.2024г.

Свети Валентин 

3 нощувки на ценaта на 2

Закуска в леглото и вино

15% отстъпка в ресторант Замъка

15% отстъпка за директни резервации през уебсайта

Целогодишна отстъпка за всички резервации през нашия сайт

15% ОТСТЪПКА
Call Now Button