Шумен - съчетание между историческо наследство и природни красоти

За какво се сещате, когато чуете за град Шумен? За мемориален комплекс “Създатели на българската държава”, историко-археологическия резерват “Мадара” или пък за Шуменската крепост? Има защо това да са сред първите ви асоциации. 

Шумен е град, добре познат преди всичко със своето историческо наследство и хубава природа. Разположен е в североизточната част на България. Планирайте своята почивка в Шумен и ще се убедите колко приятно място е градът. В следващите редове ще ви представим защо Шумен заслужава вашето внимание.

Шуменска крепост

Богато историческо наследство

Шумен е град с древна история, започваща преди хиляди години. При разкопки в началото на XX век е открита селищна могила, която е била населявана в епохата на средния и късния халколит (4500 – 4000 г. пр. Хр.). Сведения, че районът е бил населяван, са открити и от XII век преди н.е. От ранножелязната епоха датира първото укрепление тук.

С град Шумен се свързват имената и на редица емблематични фигури в българската история и култура. Тук са родени Панчо Владигеров, Тодор Колев, Панайот Волов. Ако сте любопитни да научите повече, включете в списъка си следните места за посещение:

 • Регионален исторически музей – Шумен;
 • Къща музей “Панчо Владигеров”;
 • Къща музей “Добри Войников”;
 • Къща музей “Лайош Кошут”.

Паметник 1300 години България в Шумен

Архитектурни паметници и внушителни крепости

В града ще откриете редица красиви паметници, станали символи на Шумен. Най-известните без съмнение са два:

 • Мемориален комплекс “Създатели на българската държава” – Познат е и с името Паметник “1300 години България”. За него вече сме ви разказвали подробно. Повече информация може да прочетете тук.
 • Паметник на свободата – Бързаме да ви споделим нещо любопитно за този паметник. Познат е сред шуменци като “Разперко”, тъй като представлява фигура на човек, разперил широко ръце.

Препоръчваме да се отбиете още до:

 • Историко-археологически резерват “Шуменска крепост” – Шуменци го наричат “Старият град”. Ако за пловдивчани Старият град се свързва с калдъръмени улички, музеи и исторически къщи, то за шуменци Шуменската крепост е известна като Стария град.
 • Мадарският конник – Представлява изсечен в скалите барелеф и е в включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Ще са ви нужни 30 минути, за да стигнете с кола от Шумен до село Мадара.
 • Национален историко-археологически резерват “Плиска” – Намира се на тридесетина километра от Шумен, до първопрестолна Плиска, но също е едно от местата, които няма да съжалявате, ако посетите.
 • Голяма базилика в Плиска – Комплексът включва базилика, дворец и манастир. Намира се до НИАР “Плиска”, така че може да комбинирате разходка до резервата с посещение на базиликата.
разходка до Мадарския конник по време на почивка в Шумен

Други интересни места, които си струва да видите

 • Астрономическа обсерватория – Шумен – Намира се недалеч от паметника “1300 години България” и е отворена за посещение от граждани и любители на астрономията.
 • Томбул джамия “Шериф Халил паша” – Централната джамия на града е построена в периода 1770 – 1744 г., а днес е част от Стоте национални туристически обекта.
 • Местност “Кьошковете” – Разположена е в природен парк “Шуменско плато”. Разходка, особено през летните месеци, е синоним на спокойствие. Многогодишни дървета пазят сянка и осигуряват прохлада.
четене на книга в парка

Почивка в Шумен и семеен хотел Централ

Съчетанието на исторически съкровища и интересни забележителности прави Шумен подходящ както за всички, които се интересуват от културата и историята, както и за тези, които търсят спокойствие. В случай че проявявате интерес от българската история и обичате да опознавате нови места, то градът със сигурност ще ви хареса. 

Не се колебайте дълго, а планирайте почивка в Шумен. Градът ще ви предложи немалко възможности за активна почивка. Опознайте отблизо Шумен и района, а за престоя си се доверете на нас. Ние от семеен хотел Централ ще ви осигурим комфортни и уютни стаи, в които да отпочинете приятно след дълъг ден, прекаран в разходки. Вече се досещате вероятно, хотелът се намира в центъра на града, което ви гарантира удобно и бързо придвижване до местните забележителности.

12.02 - 18.02.2024г.

Свети Валентин 

3 нощувки на ценaта на 2

Закуска в леглото и вино

15% отстъпка в ресторант Замъка

15% отстъпка за директни резервации през уебсайта

Целогодишна отстъпка за всички резервации през нашия сайт

15% ОТСТЪПКА
Call Now Button