Непрестанно търсите нови и омайни изгледи в красивата ни родина? Обичате да ги подплащате с вълнуващи истории и легенди? Ако отговаряте с твърдо “да” на тези въпроси, най-вероятно вие сте истински “ловци на гледки”! За всеобща национална гордост е фактът, че България е изключително богата на такива прелестни кътчета. В днешната статия ще ви отведем до неземно място в Шуменското плато, което си струва да посетите – Ханкрумовски скален манастир. Ще ви разкажем всичко за манастира и как да стигнете до него. Сигурни сме, че когато и да го посетите, ще се превърне във ваше любимо място.

Къде се намира Ханкрумовски скален манастир?

Разположен на по-малко от 5 км северно от шуменското селце Хан Крум, манастирът е подходящ за пешеходен туризъм. Пътят от селото до скалния манастир отнема около час според темпото, с което се движите. Трябва да споменем, че до някъде можете да стигнете и с кола, ако ви се струва далеч. С нея може да се придвижите до заслон “Запетайката”, а нататък съветваме да продължите пеш. Манастирът се вижда отдалеч – ще забележите издяланите в дълга скала ниши и ще познаете целта си. Пътеката до нея пък е живописна и приятна, което я прави идеална за разходка със семейството.

Какво да очаквате?

За да стигнете до самия манастир, ще трябва да изкачите вита стълба, изсечена в скалите. В края ѝ пред вас ще се открие коридор. По него стигате до всички помещения в манастира. Помещения, възхитителни по ред причини. Нека не забравяме, че на практика манастирът е поместен в истинска пещера. Впечатляващо е как на времето тя е била обработена, така че да осигури условия за работата и живота на монасите. Прецизността и старанието, които личат от входа, ще ви върнат назад в различни, но велики времена. 

Ханкрумовски скален манастир

Ако сте посещавали и други скални манастири, ще забележите, че тук църквата се различава от другите с наличието на конха. Това е специфичен архитектурен елемент и представлява ниша с план на полукръг. Не е типична за повечето църкви в скални манастири от този исторически период. 

Друго, което прави впечатление, е, че има допълнително голямо помещение, което според изследователите, било използвано като спално. Това, което ще ви омагьоса обаче, е панорамната гледка, която се открива от нишите. Пред очите ви се отваря уникален изглед към платото и високите сини планини, които ви карат да заобичате България още повече. След такава красота няма как да не се почувствате благословени, че сте се родили тук. 

Какво казва историята за Ханкрумовски скален манастир?

За съжаление, данните, известни на днешните изследователи относно манастира, не са много. Предполага се, че датира от ХII век като средище на исихазмa в България. Монасите търсели място за усамотение, мир и разгръщане на вярата в пътя към Бог. Когато видите мястото, на което се намира манастирът, ще разберете, че монасите отшелници живеели много скромен живот далеч от външни влияния. За бита им говорят похватите, използвани за изсичането на манастира както и вида на църквичката с останки от олтара. А ако си задавате въпроса “Защо исихастите избират точно това място?”, посетете го, усетете вибрациите и енергията. Ще разберете.

Разходка до Ханкрумовски скален манастир

Хотел в близост до манастира - Централ, гр. Шумен

Ханкрумовски скален манастир определено е свято място, което заслужава внимание. Макар да не попада в класацията на най-известните манастири, сме сигурни, че ще ви спечели. Струва си да го посетите не само заради красивата гледка, а и заради чувството на мир и вдъхновение. 

Ако планирате посещение на манастира, в блога ни можете да намерите идеи за още обекти около Шумен, които да разгледате. В случай че сте решили да отседнете в града, каним ви в хотел Централ. Елегантен хотел в Шумен център, който е идеална изходна точка за множество от местните забележителности.

12.02 - 18.02.2024г.

Свети Валентин 

3 нощувки на ценaта на 2

Закуска в леглото и вино

15% отстъпка в ресторант Замъка

15% отстъпка за директни резервации през уебсайта

Целогодишна отстъпка за всички резервации през нашия сайт

15% ОТСТЪПКА
Call Now Button