Шумен е прекрасен град с древна история и богато културно наследство. Най-добрият начин да го опознаете е, като отседнете в хотел в Шумен. Заложете на централна локация, за да сте близо до всички забележителности. Градът и районът около него впечатляват с исторически съкровища, красива природа и археологически находки. Има невероятни места и в града, и около него, които си заслужава да посетите. 

Днес открехваме вратата на историята и ви разказваме малко повече за Шумен. Ще ви споделим 5 интересни факта за града. 

11 май е обявен за деня на шумен

Вече над 20 години на 11 май всяка година Шумен чества своя празник. Дата е утвърдена за празник на града през 2000 година, като тогава е приет и химнът на Шумен “Оттука започва България”. А ето и защо е избрана точно тази дата. Първото честване на Св. св. Кирил и Методий в България се състои именно в Шумен, на 11 май преди повече от два века – през 1813 година. 

Първото театрално представление се е състояло в Шумен през 1856 г. 

Градът има още един повод за гордост. Началото на българския театър е поставено точно тук. На 15 август 1856 г. е представен пред публика спектакълът “Михал Мишкоед”. Приема се, че с това представление се поставя началото на съвременния театър в България. Комедията е по творби на гръцкия писател Михаил Хурмузис, като Сава Доброплодни прави превода и подготвя постановката за българската публика. Освен театрален деец, Доброплодни е и учител. Неговият ученик Васил Друмев се превъплъщава в ролята на Михаил. Днес драматично-кукленият театър в Шумен носи името “Васил Друмев”.

книга

“Шуменско” е първата официална бира на царския двор

Бирата “Шуменско” също е важна част от историята на града. Пивоварната е основана от Франц-Франтишек Милде (чешки пивовар) през 1882 г. Година по-късно се появява и първата марка бира – “Шуменско пиво”. През 1917 г. това става първата официална бира на царския двор. Любопитно е също, че през 40-те години на XX век първата българска реклама, която се излъчва по кината, е създадена от “Шуменско”. През 80-те години “Шуменско пиво” става официална бира и на “Балкантурист”. 

Защо точно в Шумен е отворена пивоварна?

В средата на XIX век България е свидетел на голяма вълна от емигранти, особено от Унгария (там е направен неуспешен опит за революция). Лайош Кошут (лидер на революционното движение), заедно с над 1500 поляци и унгарци, пристигат първоначално във Видин. През 1849 г. голяма част от емигрантите се местят в Шумен – тогава един от най-добре развитите градове в северната част на Османската империя. Още през следващата година – 1850 г. – започват да произвеждат бира по българските земи, с което допринасят за развитието на региона. Познатото до този момент главно в Европа пиво, с малки стъпки започва да проправя пътя си в България. 

чаши бира - хотел в Шумен

Шумен е роден град на редица именити българи

В Шумен са родени национални герои, видни държавници, дейци на изкуството. Тук са поели първа глътка въздух Панайот Волов (герой на Априлското въстание), Васил Коларов (активен участник в политически живот на България в средата на XX век), Желю Желев (първият демократично избран президент у нас). 

Шумен е роден град и за Васил Друмев (писател, духовник и политик) и Димитър Благоев (философ и политик). Градът се гордее още с Добри Войников (възрожденски учител), Панчо Владигеров (композитор и музикант) и Тодор Колев (комедиен актьор и певец). 

Градът носи името Коларовград за кратко

Споменахме ви, че Шумен се свързва с името на Васил Коларов. В периода 1950-1965 г. градът е прекръстен в негова чест и започва да се нарича Коларовград. През вековете днес познатият като Шумен е носил още интересни имена. Сряд тях са Матиганис (в превод блясък на окото), Симеонис (Шимеонис), Шумена, Шумна, Шумулар, Сумунум. 

Знаете ли, че - любопитни факти за Шумен

Няма съмнение, че ще останете очаровани от Шумен. От многобройните истории, които се крият зад всеки ъгъл, от древната култура, от природните богатства. Шумен е място, където история, култура и традиции се сливат, за да създадат уникално преживяване за тези, които желаят да го посетят. 

Ако планирате посещение и търсите хотел в Шумен, заповядайте при нас в хотел Централ. Ще ви предложим уютна и комфортна обстановка в центъра на града. Част от апартаментите ни са с гледка към емблематични сгради.

12.02 - 18.02.2024г.

Свети Валентин 

3 нощувки на ценaта на 2

Закуска в леглото и вино

15% отстъпка в ресторант Замъка

15% отстъпка за директни резервации през уебсайта

Целогодишна отстъпка за всички резервации през нашия сайт

15% ОТСТЪПКА
Call Now Button