Мадарският конник е една от най-популярните до Шумен забележителности. Ако сте в града, най-вероятно търсите интересни места, до които да се отбиете. Вече ви разказахме, че най-голямата джамия у нас се намира не къде да е, а в Шумен. Днес ще ви разкажем малко повече друга интересна забележителност, която може да посетите – този път разположена около Шумен.

Какво знаете за Мадарския конник? Знаете ли например, че е единствен по рода си релеф в цяла Европа от периода на Ранното средновековие? А че е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство? За най-интересното разказваме в днешната статия. А ако търсите хотел в Шумен, където да отседнете, ще се радваме да ни се доверите. Ние от семеен хотел Централ ще ви предложим комфортни стаи и уютна обстановка, където да отпочинете след дългия ден на разходки.

Мадарският конник

Мадарският конник представлява уникален по рода си скален релеф, изсечен на висока 23 метра скала преди повече от 13 века. Няма друг така запазен скален релеф в Европа от периода на Ранното средновековие. Релефът е изсечен през VIII век, но е описан и документиран много по-късно. Изображението е със скромни размери, но е внушително като реализация – 2,6 м височина и 3,1 м ширина. Скалният релеф е включен в списъка на ЮНЕСКО през 1979 г. Този акт подчертава важното му значение не само за нашата, но и за световната история и култура.

Мадарски конник - сред популярните забележителности до Шумен

Три фигури и надписи на гръцки език

Ако се вгледате внимателно, ще видите три фигури – на конник, на лъв и на куче. Конникът е представен в естествен ръст с копие в ръка. В краката му се откроява повален лъв, а зад него е изобразено куче. Надписите на гръцки свидетелстват за събития, случили се през 8. век, свързани с отношенията между България и Византия. Според някои легенди конникът всъщност е хан Тервел – той е представен като триумфиращ войн.

Идеално място за разходка близо до Шумен

Няма нужда да пътувате дълго време, ако сте на почивка в Шумен. Мадарският конник е разположен само на 18 км от Шумен – в село Мадара. В случай че не разполагате със собствен автомобил, няма да ви е проблем да стигнете до селото. Има гара, което позволява придвижване и с влак. Ако сте с кола, ще вземете разстоянието от центъра на Шумен за около 20 минути.

Чудите се кога може да посетите Мадарския конник? Може да го направите през цялата година. Важно е да имате предвид, че работното време е различно в периодите ноември-март и април-октомври и че се заплаща входна такса. Срещу допълнително заплащане се предлага беседа, а семействата могат да се възползват от групов билет.

разходка край Шумен до Мадарския конник

Национален историко-археологически резерват Мадара

Нерядко туристи избират да съчетаят посещението на Мадарския конник с разходка до Мадарската крепост, намираща се в близост. Имайте предвид, че крепостта се достига по стръмни стъпала. Усилията ви обаче ще бъдат възнаградени с чудесна гледка.

Наред с Мадарския конник и Мадарската крепост, част от НИАР “Мадара” са светилище (нимфеум), християнски параклис, две пещери. Може да добавите още един печат в книжката си със 100 национални туристически обекта, докато сте в района. Под номер 97 ще откриете Мадарския конник. Като значим символ за родната история и култура, той е избран да представи района на село Мадара.

Очакваме ви в семеен хотел Централ в Шумен

Дългата разходка предоставя възможност да опознаете съкровищата на България, но и предполага да се отдадете в края ѝ на заслужен отдих и отмора. Заповядайте в семеен хотел Централ. Разчитайте, че при нас ще откриете модерно обзаведени стаи, приятна атмосфера и отлично обслужване. Като хотел в Шумен център, хотелът предлага на своите гости и бърз достъп до популярните забележителности в Шумен и района.

12.02 - 18.02.2024г.

Свети Валентин 

3 нощувки на ценaта на 2

Закуска в леглото и вино

15% отстъпка в ресторант Замъка

15% отстъпка за директни резервации през уебсайта

Целогодишна отстъпка за всички резервации през нашия сайт

15% ОТСТЪПКА
Call Now Button