В част 1 се върнахме назад във времето, за да видим как е била създадена първата пивоварна в Шумен. Стигнахме до началото на XX век и разбрахме, че бирата се е превърнала в любимо пиво на Фердинанд. Днес ще проследим пътя на напитката от Първата световна война до наши дни. 

По време на Първата световна война бирата става най-популярната напитка.

Бирата става питие за масова консумация. В първите години на войната производството надхвърля 4 милиона литра на година. През 1918 г. от събирателно дружеството се трансформира в акционерно. Това дава възможност за по-лесно привличане на капитал и увеличаване на производствените мощности. С натрупания капитал компанията купува от Чехия техника и оборудване. 

През 1924 г. се приема Закон за акцизите, което прави производството на любимата вече на мнозина напитка по-скъпо. В този период производството на бира спада драстично. Произвежда се близо 3 пъти по-малко бира (в сравнение с периода по времето на Първата световна). Това кара производителите на хмелово пиво да се обединят в картел. Част от него стават всички действащи към момента фабрики в страната. Общо 18 на брой, но се взима решение да се затворят 12. Обединяването не успява да преодолее негативните последици от спада и затова престава да съществува. Годината, в която се одобрява Закона, съвпада със смъртта на Франц Милде. 

Световната икономическа криза в периода 1930-1933 задълбочава кризата, което кара пивоварите отново да създадат картел, този път за дистрибуцията на пивото по райони. От 1935 г. производството поема Себастиян Милде. Той закупува нова техника и транспортни средства. А през 1940 г. взема решение да закупи фабрика “Македония”, намираща се в София. Така дружеството утвърждава позициите си като главен производител и търговец в западната част на страната.

криза

Първият рекламен клип в България е заснет за “Шуменско пиво”.

Същата година (1940 г.) във фабриката се заснема рекламен филм. Това е първият рекламен клип за страната ни. Любопитното е, че се излъчва в кината две години. Филмчето е с име “Пийте само Шуменско пиво”, а продължителността му е била цели 17 минути. Създатели и актьори са обединени от задачата да покажат модернизираната фабрика и всенародната любов към шуменската напитка. 

През 1945 г. фабриките в Шумен и Русе вземат решение да действат като самостоятелни дружества. Това в Русе започва да произвежда коняк и ракия. 

Смяната на властта в България се отразява и на предприятието.

В периода 1936 – 1947 г. производството на бира се увеличава, а с приемането на Закона за национализацията на частните предприятия, пивоварната става държавна собственост. Всички функциониращи към онзи момент дружества са включени в Държавно индустриално обединение “Хранителна индустрия”, а шуменската фабрика получава ново име “Държавна пивоварна фабрика – Шумен”.

По време на Първата петилетка се увеличава количеството произведено бира (за сметка на качеството). През Втората вече се правят инвестиции и в качеството. В този период започва и производството на “Шуменско специално”. Това пиво бързо се утвърждава като любимо на мнозина. Започва да намира място на трапезите в заведенията на “Интерхотели” и “Балкантурист”. Започва и износ към съседна Румъния и към Унгария. Пивото печели престижни отличия и медали през 80-те години. 

В началото на декември 1990 г. е образувана фирма с държавно имущество с име “Шуменско пиво”. Девет години по-късно турска фирма приватизира компанията, а през 2002 г. и 2003 г. “Карлсберг” става основен акционер с близо 90% от капитала. От 2004 г. седалището на българската пивоварна е в София, а името на фирмата е променено на “Карлсберг България”. Компанията днес заема второ място по пазарен дял в България. 

Историята на шуменското пиво е повече от просто история на марка. Тя е част от миналото и настоящето на Шумен и на България. Вярваме, че успяхме да ви отведем на пътешествие през времето. Проследихме как от малка пивоварна днес фабриката е един от лидерите на българския пазар. Зад всеки ъгъл в Шумен се крият интересни истории и красиви забележителности. Ако искате да опознаете града отблизо, ще ви очакваме в хотел Централ. За нас ще бъде удоволствие да бъдете наши гости. 

12.02 - 18.02.2024г.

Свети Валентин 

3 нощувки на ценaта на 2

Закуска в леглото и вино

15% отстъпка в ресторант Замъка

15% отстъпка за директни резервации през уебсайта

Целогодишна отстъпка за всички резервации през нашия сайт

15% ОТСТЪПКА
Call Now Button