Шуменското пиво е любимо питие на мнозина, но малко са тези, които знаят историята му. Ето защо решихме да се разровим из архивите и да ви разкажем как Шумен става сред първите градове в България с пивоварна.

Годината е 1848, а държавата - Австро-Унгария.

Унгарски революционери, начело с Лайош Кошут, се обявяват за премахване крепостното право и привилегиите на висшата аристокрация. Събитието, останало в историята като Унгарската революция, завършва с неуспех. Въстанието е потушено. 

Самият Кошут и неговите сподвижници решават да напуснат страната. Голяма част от тях отиват не къде да е, а в Османската империя. (По това време България не съществува на картата като самостоятелна държава.) Избират за свой дом пределите на днешна Северна България – първо живеят във Видин, а след това и в Шумен. Мемоари свидетелстват, че българите научават много от унгарците – за музиката, театъра, хигиената. Когато се местят в Шумен, унгарците сами изработват ярмомелка за малц и казан и се опитват да произведат любимото си пиво за собствени нужди. 

Виждайки непознатата дотогава напитка, много българи проявяват интерес. По-находчивите заимстват идеята и след напускането на революционерите, се опитват да произведат бира, която да продават. Успехът им обаче е краткотраен. Ниските печалби и неефективността на производството водят до преустановяване на дейността. 

Виена през 19 век

Малко преди Освобождението се подновява производството на пиво.

Ради Железов започва да произвежда в Шумен пиво, малко преди България да намери своето място на картата на света. Създава бирария с градина, в която предлага в спокойна обстановка произведеното от него питие. Бирата се произвежда и консумира до 1881 г., а през 1885 г. синът на Железов използва натрупания капитал и построява нова, модерна за времето си фабрика. 

Франц Милде учи българите да пият светло пиво.

Пивоварната в Шумен – тази, която познаваме и днес, е основана също по това време. Ако трябва да сме точни, през 1882 г. 

Година по-рано – през 1881 г. – Франц Милде, който впоследствие става неин майстор-пивовар, идва в България. Милде първоначално работи в Русе, но през октомври 1882 г. се подписва “Съгласително”, с което се създава едно пивоварно дружество. Целта е ясна – производство на питието и продажба на едро и дребно. В последния ден на ноември 1882 г. е направена първата копка на фабриката. Учредителите са търговци от Шумен. Нямат нужния опит в производството на пивото и затова избират чеха Франц Милде за майстор-пивовар. Самият Милде присъства на Учредителното събрание, а година след започване дейността на фабриката става и съдружник. 

Първата варка на “Шуменско пиво” е направена на 1 март 1883 г., като само месец след това стартират и продажбите на бирата. Българите проявяват голям интерес към напитката, което кара фабриката да увеличи своето производство и капацитет. За нараснало търсене подсказва и това, че до фабриката се изграждат градински салони. В следващите няколко месеца се откриват складове в нови градове, сред които Варна и Силистра. 

Антон Железов, синът на Ради Железов, модернизира семейната фабрика през 1885 г. Поради технологични и организационни проблеми преустановява дейност и обявява дружеството за продажба. Дружеството, част от което е Франц Милде, купува фалиралата пивоварна. През 1903 г. пивоварната на Милде изкупува още една пивоварна – тази в Русе, и се утвърждава като лидер на българския пазар.

“Шуменско пиво” става любимата бира на княз Фердинанд.

Фабриката е одобрена за “придворен доставчик” от самия княз Фердинанд през 1901 г. Това признание само потвърждава високото качество на Шуменското пиво. Отличието се е давало само на дружества, които са доставяли продукти (стоки или услуги) в двореца, и е дало право на фирмата да сложи герба на своите етикети и магазини. 

През следващите години производството нараства, а компанията прибавя в колекцията си редица медали и награди от изложения. Основният принос за всички тях е на майстор-пивовара – Франц Милде. Дружеството отваря свои представителства в много български градове. Прави опит да открие и в Истанбул, но местните власти възпират идеята. Построява и собствена железопътна линия, свързваща фабриката с гарата в Шумен, за да облекчи доставките. 

Спираме дотук, а съвсем скоро ще ви разкажем как бирата се превръща в най-популярното пиво по време на Първата световна война. Ще проследим какво се случва с дружеството след смъртта на майстор-пивовара и каква е реалността за пивоварната след смяната на властта през 1944 г.

приятели вдигат наздравица с бира в Шумен

12.02 - 18.02.2024г.

Свети Валентин 

3 нощувки на ценaта на 2

Закуска в леглото и вино

15% отстъпка в ресторант Замъка

15% отстъпка за директни резервации през уебсайта

Целогодишна отстъпка за всички резервации през нашия сайт

15% ОТСТЪПКА
Call Now Button